Biografie

Ik ben geboren op 21 januari 1983, in het dorp Leek nabij de stad Groningen. Als kind luisterde ik veel naar muziek. De eerste band waarvan ik echt muziek begon te verzamelen was Queen. Na het horen van een cassettebandje van mijn neef met daarop Metallica (ik was toen een jaar of 11) begon mijn interesse voor het gitaarspel ernstigere vormen aan te nemen. In groep 8 van de basisschool deed ik met een groepje klasgenoten mee aan een lokale playbackshow. Geld voor echte gitaren hadden we niet, dus die werden met liefde uit karton geknipt. Rock on! En naar huis met een prijs…

Rond mijn dertiende verjaardag had ik genoeg centjes bij elkaar verzameld om een tweedehands elektrische gitaar met versterker te kopen. Daarmee was het hek van de dam, en na een half jaartje zelf te klungelen op dat ding mocht ik op gitaarles. Mijn eerste docent was Hans Hooijer, en daarmee had ik het niet beter kunnen treffen.

Leek had in deze tijd een lokaal jongerencentrum genaamd “B-Café”, en hier verzamelden de muziekliefhebbers uit de omringende dorpen zich om over muziek te praten (en nog een heleboel andere dingen te doen die niet op deze site thuis horen). Dankzij deze contacten kreeg ik al vroeg de kans om in bandjes te gaan spelen. Dit zou iedere beginnende gitarist moeten doen!!!
Na een korte periode bij de band Monastery (deathmetal… leuke optredens – één van de eersten was in Bremen, voor die leeftijd is dat de andere kant van de wereld! – maar verder toch niet helemaal mijn ding) kon ik aan de slag bij Dogs of Lucifer (hardrock), en begonnen we in de band Karmeleon onze eigen liedjes te maken. Weekend na weekend stond vol van de bandrepetities, en uiteindelijk presteerden we het om bij een talentenjacht op de middelbare school met een akoestisch combo de eerste prijs te winnen én met Karmeleon nog eens de tweede! Helaas is het met deze bands nooit écht iets geworden, maar het was een fantastische tijd en ook nog eens een geweldige leerschool.

Een omslagpunt kwam toen ik een jaar of zeventien was, en Mark Lubbers me vroeg om hem te begeleiden bij een optreden. Dit was in de “zigeunerjazz” stijl, en dat smaakte naar meer. Na dit optreden zijn we op zoek gegaan naar muzikanten om een band in deze stijl te vormen, en dit heeft uiteindelijk geleid tot de “Swinging Strings“, een band waar ik nu nog steeds mee speel. In 2000 schreef Mark ons in voor de Northern Guitar Awards, en we wonnen nog ook!

Na het behalen van mijn VWO-diploma werd ik, na vijf jaar bij Hans Hoojier les gevolgd te hebben, toegelaten tot de vooropleiding van het conservatorium in Groningen. Een jaar later mocht ik aan de hoofdopleiding beginnen. Eindelijk fulltime met muziek aan de slag!

Het was vier jaar bikkelen op de Groningse jazzschool, maar in 2006 mocht ik dan toch echt mijn diploma in ontvangst nemen. Naast het opstarten van een eigen lespraktijk in Groningen konden we in dit jaar ook eindelijk met de Swinging Strings weer wat serieuzer aan de bak, wat ertoe leidde dat we in 2007 een CD uitbrachten en mochten meetouren met de Music Match Tour van Jan Kuiper. Ook begon ik rond deze tijd met het geven van gitaarlessen in Leeuwarden via Gitaar Instituut Friesland. In 2009 kwam een aanbod van de muziekschool De Meldij in Drachten, waar ik dan ook nog steeds werk.

Eind 2009 werd ik benaderd om te komen spelen bij de band Flux, onder leiding van Irene Wiersma. In 2010 speelden we met Flux onder andere op Eurosonic en Into the great wide open, en hadden we een CD presentatie in Paradiso Amsterdam en Vera Groningen. Ook brachten we een EP uit met akoestische versies van haar liedjes.

Tussen deze vaste bands door doe ik altijd graag mee aan korte projecten en invalklussen. Uit deze contacten is weer de band Manouche a Trois ontstaan. Muziek uit alle windstreken, met veel ruimte voor improvisatie. En dat is precies hoe ik het graag zie!

In de nabije toekomst hoop ik, naast zoveel mogelijk te spelen met mijn vaste bands, nog veel interessante projecten te kunnen doen. En hoog op het verlanglijstje staat het opnemen van een volledig album met uitsluitend eigen stukken. Wanneer ik daarnaast nog mijn lespraktijk volledig kan laten bloeien ben ik wel weer even onder de pannen…